-English version-

Jag har två lovande unghästar som är helbröder. Om rätt hem dyker upp är båda till salu. Längre ned på sidan finns info om båda föräldrarna samt utförlig statistik och info om övrig stam, bilder och filmer. Jag vill gärna sälja till någon som uppskattar stammen och vill ha just dessa individer på grund av deras gener och egenskaper och både kan förvalta deras talang och ge dem bra hästliv! /Lisa Mörtberg, hästarnas uppfödare

Skáti -17 och Tími-19 är e. Goði frá Auðsholtshjáleigu (e. Orri frá Þúfu, ue. Ófeigur frá Flugumyri)  och u. Spá fra Reykjum 1 (e. Smári frá Skagaströnd, ee.Safír frá Vidvík, ue. Fákur frá Akureyri). Valet föll på Goði eftersom hans rörelsemönster matchar Spás och jag tänker att han förstärker och bevarar hennes fina sidor, som hennes stora rörelser, smidigheten och det fantastiska mjuka lynnet. Goði har fina bedömnings- och tävlingsreslutat från unga år, vilket tyder på hög ridbarhet och naturlig talang, vilket han verkar nedärva till sina avkommor tillsammans med ett mycket bra psyke. Både Orri, Ófeigur, Smári och Safír har genom åren fått procentuellt sett väldigt många bra avkommor så att kombinera dessa gener borde kunna bli mycket bra. Spá visade redan i unga år stor talang och tävlade som 6-åring i T2 på Íslandsmót (Hennes första tävling var kvalet dit!). Hon har naturligt väldigt stor rörlighet och rör sig med höga benlyft. 

Bröderna visar fint psyke och mycket bra gångarter och framstår som väldigt lovande och rörliga! De har båda fantastiskt fin trav, med stort sväv,  men visar också tölt och galopp. Jag hoppas och tror att de kommer att växa upp till välbyggda, vänliga, spänstiga tölthästar med utstrålning och naturligt stora steg, bra bärighet, fin hållning under ryttare och bra grundgångarter. De ser båda mycket lovande ut! 

Skáti står hos Stall Drivkraft i Ulricehamn. Spá och Tími på Skáneylands Islandshästar i Degeberga. 

Vid intresse kontakta mig: Lisa, Lisa.mortberg@gmail.com, det går också bra att kontakta mig på Messenger via Facebook.

STAMTAVLA
e. Góði frá Auðshóltshjáleigu (Ext: 8,04p, rid:8,24p, tot: 8,17p), 9  för tölt och 8,5–9p för samtliga övriga ridegenskaper minus pass. 
ee. Orri frá Þúfu (Ext: 8,08p, rid: 8,61p, tot: 8,34p) 9,5p för tölt & helhetsintryck, 9,0 för trav, galopp och vilja. Hederspremie för avkommor. 
eu. Gletta frá  Árgerði (Ext: 8,05p, rid: 8,10p, tot: 8,08p) 9,0 för tölt, helhetsintryck och hals-manke-bog.
eue. Ófeigur frá Flugumyri (Rid: 8,52p) 9,0 för tölt och Hederspremie för avkommor. 

u. Spá frá Reykjum 1 
ue. Smári frá Skagaströnd (Ext: 7,85p, rid: 8,67p, tot: 8,34p) 9,5 för helhetsintryck och man& svans, 9,0 för tölt och spirit. 
uu. Litla-Jörp frá Reykjum 1 (e. Fákur frá Akureyri) 

TÍMI FRÅN MÖRTBERG
Född 2019.05.31, hingst


Tími betyder tid. Jag hoppas och tror att han kommer att växa upp till att bli en klok och fin häst som klär namnets betydelse. Han tog också lång tid på sig att komma till världen. Mamma Spá gick tom året innan han till slut kom! I pannan har han ett litet vitt tecken som man med god vilja kan tolka som en visare. Tími går i flock hos Skáneyland islandshästar i Skåne tillsammans med ett 20-tal andra hingstar och valacker, sommartid i Drakamöllans naturreservat på hela 35 hektar. Svårt att finna en bättre plats för en unghäst att växa sig stark och modig!

Han är väldigt lik storebror Skáti, men ser ut att få längre hals, ädlare huvud och kanske också kraftigare man och svans!

 

TÍMI

Galleri 2019-2021

Detta bildspel kräver JavaScript.

SKÁTI FRÅN MÖRTBERG 
Född 2017.04.29, valack

Namnet Skáti (scout) är tänkt som hyllning till mina farföräldrar som var mycket aktiva inom den svenska scoutrörelsen. Jag tror också att hans personliga egenskaper kommer att passa fint till namnet. Skáti rör sig mycket bra och har en fantastisk trav med stort sväv och långa kliv och en rumslig galopp! Skáti står hos Malin Jacobsson på  Stall Drivkraft i Ulricehamn. Han har fått en första grundutbildning av Malin, han rör sig spektakulärt och har ett väldigt fint lynne. Han är som det ser ut fyrgångare visar både trav och tölt i longering, och visar fyra gångarter i hagen, han är lite riden i skritt och trav och det känns som om det är mycket tölt i honom! 

I dagsläget är han runt 140cm, men växer fortfarande.  

 -Uppdatering 29/1. Skáti har avslutat sin första träniningsperiod och får nu en tids välförtjänt vintervila. Dyker “drömköparen” upp med ett erbjudande jag inte kan motstå är han till salu redan nu, (någon som har möjlighet att ge ett gott hem och har goda förutsättningar att förvalta hans talang) annars är planen att behålla honom hos Stall Drivkraft tills vidare och se hur han utvecklas.

SKÁTI

Galleri 2020

Detta bildspel kräver JavaScript.

Galleri 2017-2019

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

OM GÓÐI FRÁ AUÐSHOLTSHJÁLEIGU
e.
Orri frá Þúfu (Ext: 8,08p, rid: 8,61p, tot: 8,34p) 9,5p för tölt & helhetsintryck, 9,0 för trav, galopp och vilja. Hederspremie för avkommor. 
u. Gletta frá  Árgerði (Ext: 8,05p, rid: 8,10p, tot: 8,08p) 9,0 för tölt, helhetsintryck och hals-manke-bog.
ue. Ófeigur frá Flugumyri (Rid: 8,52p) 9,0 för tölt och Hederspremie för avkommor. 

Goði är fyrgångare med stora elastiska rörelser och fint lynne. Han har 194 avkommor och ger generellt välresta flotta hästar med mycket rörelser och bra lynne och ett stolt uttryck. Goði själv har erhållit 8,5–9p för samtliga ridegenskaper på avelsbedömning (minus pass) och har en totalpoäng på 8,17p. Han har 21 stambokförda avkommor varav de 10 högst bedömda har ett gemensamt medel på 8,0 eller mer för tölt, trav, galopp, spirit, helhetsintryck och sakta galopp, snittpoängen för de tio högst bedömda är ext: 8,05p, rid: 7,746p, tot: 7,869p, merparten har visats som fyrgångare.
Goðis far är legendariska Orri frá Þúfu, och hans mor är 1kl. stoet Gletta frá Árgerði (som bland annat fått 9,0 för tölt, helhetsintryck och hals-manke-bog). Gletta har 15 avkommor varav nio är stambokförda och 11 har registrerade tävlingsresultat. (Statistik från juni 2019)

Detta bildspel kräver JavaScript.

OM SPÁ FRÁ REYKJUM 1
(Inte till salu för allt smör i Småland! ;-))
e. Smári frá Skagaströnd (Ext: 7,85p, rid: 8,67p, tot: 8,34p) 9,5 för helhetsintryck och man& svans, 9,0 för tölt och spirit. 
u. Litla-Jörp frá Reykjum 1 (e. Fákur frá Akureyri) 

Spá är ett 4 1/2gångs sto med utstrålning och ett fantastiskt mjukt lynne. Hon har ett naturligt stort steg vare sig man åker runt barbacka och luktar på blommorna på halvlång tygel, eller rider mer aktivt. Spá visade redan i unga år stor talang och kvalade som sexåring till Íslandsmót redan på sin första tävling (i T2). Hon har naturligt väldigt stor rörlighet och rör sig med höga benlyft.  I Sverige har hon tävlat sparsamt, mestadels på grund av mina obefintliga tävlingsnerver! Helsyster Kátina frá Reykjum 1 är bedömd till 7,94p (rid: 8,16p) och har tävlats i Tyskland och går nu i avel hos Walter Feldmann. Spá har ett mjukt och milt psyke som gör henne lämplig både för vana och mindre vana ryttare och har så mycket naturlig talang med stora rörelser och samarbetsvilja att man som hobbyryttare känner sig som en stjärna. 

Spá är mitt livs bästa köp! Idag är hon tyvärr skadad och triangelmärkt, men jag fick några fantastiska år med henne som ridhäst innan hon blev mamma på heltid. Spá har utöver Tími och Skáti avkomman Miðill på Island.

Spá betyder spådom, profetsia.

SPÁ

Detta bildspel kräver JavaScript.

Filmer på Spá

Samtliga filmer kommer från Sandra Marin: www.hestanet.net

5 år (?)

Lite osäker på när detta är filmat. 🙂 Tror hon är 6 år här?

7 år och under igångsättning efter föl

SMÁRI FRÁ SKAGASTRÖNÐ
e. Safír frá Viðvík (conf.: 8,28p, rid.:8,43p, tot: 8,35p), 9,0p for tölt.
ee. Hrafn frá Holtsmúla (conf.: 8,40p, rid.: 8,72p, tot: 8,56p) 9,0p for tölt, trot, character, general impression and neck-withers-shoulders. Honorary prize for offspring. 
u. Snegla frá Skagaströnd (Tot. 7.54)  

Spás far Smári frá Skagaströnð, är en spektakulär ridhäst (e. Safír frá Viðvík) med enormt framåtgrip i tölten som varit väldigt populär på Island, (8,67p i ridegenskaper, 9,0p för tölt, 9,5p för helhetsintryck, och man& svans) han har 116 helhetsbedömda avkommor varav inte mindre än 59 har en totalpoäng på 8,0 eller mer! Snittpoängen på de 10 högst bedömda är 8,482p totalt och 8,64 för de tio med högst ridegenskapspoäng! Över 100 avkommor har registrerade tävlingsresultat i Worldfengur. Smári har idag 510 avkommor, så hela 22% av dem kommit till visning säger en del om hans avelsvärde. Han har otaliga kända avkommor! En av dem är Tindur frá Varmalæk, världsmästare i 5-gång 2009 och spektakulära 8,95p i ridegenskaper (8,68 totalt). Tindur och Spá har inte bara samma far utan även samma morfar (hederspremierade Fákur frá Akureyri). Smári är också far till Loki frá Selfossi som vann B-flokk på Landsmót 2018 med rekordpoängen 9.04, samt fantastiska stona Kengála frá Neðri-Rauðalæk som vann avelsklassen ston 7 år och äldre på VM 2015, och Stikla frá Efri-Mýrum som har 8,78p respektive 8,70p i ridegenskaper med meriter från både avels- och tävlingsklass på Landsmót, han är också far till Skuggi frá Skagaströnd med 8,67 i ridegenskaper. I Sverige finns bland annat hingstarna Fjörnir frá Hólum, Guðberg frá Skagaströnd och Kóngur frá Skipanesi, den senare ägs av Wången. (Statistiken är från september-21)
Smáris mor Snegla fick 10 avkommor var fem stambokfördes. 

Smári frá Skagaströnd

ORRI FRÁ ÞÚFU 
e.
Otur frá Sauðárkróki (Ext: 8,05p, rid: 8,69p, tot: 8,37p) 9,5 för pass, 9,0 för helhetsintryck och temperament. 
u. Dama frá Þúfu í Landeyjum 

Goðis far är hederspremierade Orri frá Þúfu som med rätta är en av världens mest legendariska avelshingstar. Han fick 1344 avkommor, varav omkring 47% är totalbedömda i dagsläget! (hela 627 stycken!) Och en lång rad har utmärkt sig i tävlingssammanhang. Medel för hans topp-10 avkommor är 8,697p och ridegenskapsmedel på hela 9,042p! Bland avkommorna finns Þota och Þóra frá Prestsbæ, Gaumur och Gári frá Auðshóltshjáleigu, Álfur frá Selfossi, Álffinnur frá Syðri-Gegnishólum, Skorri frá Gunnarsholti, Suðri frá Holtsmúla 1, Dökkvi frá Mosfelli, Ormur frá Dallandi och Markús frá Langholtsparti som vann sina respektive klasser på Landsmót år 2000 och en lång rad andra stjärnor!